8. Mednarodni kulturno likovni dogodek »Igraj se z mano«

20. 1. 2015 je v Cankarjevem domu že osmič zapored potekal Bodi umetnik - Mednarodni kulturni likovno dogodek »Igraj se z mano«. Otvoritveno razstavo Bodi umetnik - Mednarodnega likovnega natečaja »Igraj se z mano« je obiskalo več kot 750 otrok, mladostnikov ter njihovih staršev in mentorjev. Likovna dela iz vse Slovenije in tujine so več mesecev pridno prihajala na Center Janeza Levca Ljubljana. Seveda bi najraje razstavili vseh 5069 prispeleh del, a smo zaradi prostora bili primorani izbrati 1074 del.Namen dogodka je, da se lahko skupaj zabava več različnih populacij – tudi tisti otroci in mladostniki s posebnimi potrebami ter značilnim razvojem, kar je tudi bistvo inkluzije. Obiskovalci so si kratili čas na različnih delavnicah (gibalnih, ustvarjanih, animacije, …), kjer je prav vsak lahko naredil nekaj zase ali pa za prijatelja. Sledil je vrhunec likovnega dela dogodka - postavitev razstave. Kustosi so bili nihče drug kot otroci, saj so sami lepili risbe na razstavne panoje. In prav nič ni bolj zanimivega ter hkrati čarobnega, če lahko otrok samostojno prisustvuje. Ravno to pa je največja posebnost tovrstne razstave oziroma dogodka. Ob vsem tem nam je že od jutranjih ur igral hišni bend »Igraj se z mano«, prav vse prisotne pa sta neumorno zabavala brata Malek s svojimi klovnovskimi vragolijami. Predverje je kar pokalo od balonoh vseh velikosti, oblik ter barv. Dogodek je povezoval Boris Kononenko. Kot vsako leto se nam je tudi letos pridružil reper Zlatko, ki je že stalen gost in prijatelj festivala »Igraj se z mano«. Skupaj s Katano sta razvnela prav vse obiskovalce, saj se je pred odrom kar trlo otrok, ki so z njima tudi zapeli. Tisti najbolj pogumni pa so z Zlatkom nastopili kar na odru. Zopet se je pokazalo, da imamo med otroci in mladostniki s posebnimi potrebami ter značilnim razvojem kar nekaj bodočih glasbenih zvezd.

Po Zlatkovem nastopu smo podelili potrdila o sodelovanju vsem, ki so sodelovali na natečaju in so nam prišli pomagat postavit razstavo, vsi ostali pa bodo potrdila dobili po pošti. Sledila odrski dogodek »Kaj sta se zmenila France in Janez« v Linhartovi dvorani. Dogajanje na odru je zrežiral Žiga Sedmak, na odru so nastopali učenci enot Centra Janeza Levca Ljubljana, povezovala pa sta jo Tatjana Rebolj in Anton Bertoncelj.

Razstava bo v drugem preddverju Cankarjevega doma na ogled do vključno 28. januarja, nato pa se bo odpravila na potovanje po raznih krajih v Sloveniji in tujini. Če povzamem besede ene izmed mladih obiskovalk: » Super je! Pridi pogledat, kje visi moja risba!«, ko mi je z žarom v očeh pokazala na pano, kjer je visel njen izdelek. Torej, na še več takšnih dogodkov!

Fotografije