Prostovoljski projekt »Solidarity«

V okviru programa Evropska solidarnostna enota (European Solidarity Corps) izvajamo prostovoljski projekt »Solidarity«, ki vključuje tako mednarodne, kot tudi slovenske prostovoljce. V letu 2021 so v dolgoročni projekt vključene štiri prostovoljke iz Slovenije, BiH in Srbije. Njihove posamične prostovoljske aktivnosti trajajo 12 mesecev. V kratkoročni, dvomesečni projekt, bo v mesecu septembru in oktobru 2021 vključenih deset prostovoljcev in sicer sedem prostovoljcev s posebnimi potrebami iz Slovenije ter trije prostovoljci iz tujine.

Naši prostovoljci izvajajo različne dejavnosti na področju spodbujanja socialnega vključevanja oseb s posebnimi potrebami v družbo ter promocije kulture inkluzije. Glavne prostovoljske aktivnosti, ki jih opravljajo so različni inkluzivni dogodki, kot so Mednarodni festival »Igraj se z mano«, športno-družabni dogodek »Bodi športnik«, likovni natečaj »Bodi umetnik« s kulturno-umetniškim dogodkom in otvoritveno razstavo ter manjšimi dogodki potujočih razstav.

Prostovoljci sodelujejo tudi v vseh pomembnejših programih društva: prilagojena športna vadba za otroke in odrasle Specialni telovaj, program Socialna vključenost, program družabništva in individualne podpore osebam s posebnimi potrebami, program poletnega in jesenskega počitniškega varstva za otroke, projekt Različnost nas bogati-Inkluzivni športni vikendi, projekt Specialni Zdravko ter drugi prostočasni in mladinski projekti.

Izvajajo tudi različne promocijske dejavnosti društva, skrbijo za kakovosten foto in video material ter urejajo socialna omrežja društva. Udeležujejo se različnih dogodkov za promocijo prostovoljstva ter treningov, ki jih organizira Nacionalna agencija MOVIT. Prostovoljci iz tujine imajo možnost, da se skozi delo in s pomočjo orodja OLS (Online Linguistic Support) intenzivno učijo slovenskega jezika.

Projekt »Solidarity« je sofinanciran iz programa Evropska solidarnostna enota.