Specialni Zdravko

Specialni Zdravko je program, ki ga izvajamo v sodelovanju s Centrom Janeza Levca Ljubljana in Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana. Obdobje trajanja programa je od leta 2020 do 2022. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in je del izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 Dober tek Slovenija. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva, s ciljem zmanjšanja kroničnih nenalezljivih bolezni.

S programom želimo izboljšati zdravje oseb s posebnimi potrebami, predvsem otrok in mladostnikov z motnjo v duševnem razvoju. Te osebe predstavljajo 3% celotnega prebivalstva Slovenije. Otroci in mladostniki z motnjo v duševnem razvoju so zaradi slabih življenjskih navad in zmanjšanih intelektualnih sposobnosti nagnjeni k slabim prehranjevalnim navadam in telesni neaktivnosti.

Osebe s posebnimi potrebami zelo pogosto posegajo po hrani, ki je enostavna za pripravo in neuravnotežena (topli sendviči, testenine, hrenovke, …). Posledica uživanja takšne hrane sta povečana telesna teža in debelost.

Udeležence spodbujamo k rednemu uživanju sadja in zelenjave ter uravnoteženih obrokov. Prav tako jih spodbujamo k redni telesni dejavnosti v naravi.

V okviru programa smo izdali brošuro z nasveti za zdravo življenje. Brošura je namenjena osebam s posebnimi potrebami in je pisana v lažje razumljivi obliki. Toplo vabljeni k branju brošure.

Program Specialni Zdravko vključujemo tudi v Mednarodno festivalsko leto ‘Igraj se z mano’, ki je namenjeno vključevanju oseb s posebnimi potrebami. Otroci in mladostniki se v okviru festivalskih dogodkov družijo, nastopajo ter se preizkušajo na različnih delavnicah, ki so v veliki meri športnega tipa. Na 14. Mednarodnem festivalu ‘Igraj se z mano’, ki je potekal prek spleta, smo izvedli dve delavnici. Na prvi delavnici smo telovadili, na drugi pa smo pripravljali zdrave prigrizke.

Program vključujemo tudi v druge redne programe, ki jih v društvu že izvajamo.

Pomemben del programa je tudi promocija, ki poteka v okviru delavnic. Načrtovana je predstavitev programa po osnovnih šolah s prilagojenim programom, varstveno-delovnih centrih in drugih specializiranih vzgojno-izobraževalnih institucijah po celi Sloveniji. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer temu načrtu sicer ne moremo vestno slediti, smo pa zato pripravilo vrsto spletnih delavnic, ki jih najdete na spodnji povezavi.

Oglejte si nasvete za redno telesno aktivnost in pripravo zdravih obrokov, ki jih za vas pripravlja Specialni Zdravko.

Vabljeni tudi k prebiranju brošure.