Specialni Zdravko

Specialni Zdravko je program, ki ga izvajamo v sodelovanju s Centrom Janeza Levca Ljubljana in Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana. Obdobje trajanja programa je od leta 2022 do 2025. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in je del izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 Dober tek Slovenija. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva, s ciljem zmanjšanja kroničnih nenalezljivih bolezni.

S programom želimo izboljšati zdravje oseb s posebnimi potrebami, predvsem otrok in mladostnikov z motnjo v duševnem razvoju. Te osebe predstavljajo 3% celotnega prebivalstva Slovenije. Otroci in mladostniki z motnjo v duševnem razvoju so zaradi slabih življenjskih navad in zmanjšanih intelektualnih sposobnosti nagnjeni k slabim prehranjevalnim navadam in telesni neaktivnosti.

Osebe s posebnimi potrebami zelo pogosto posegajo po hrani, ki je enostavna za pripravo in neuravnotežena (topli sendviči, testenine, hrenovke, …). Posledica uživanja takšne hrane sta povečana telesna teža in debelost.

Udeležence spodbujamo k rednemu uživanju sadja in zelenjave ter uravnoteženih obrokov. Prav tako jih spodbujamo k redni telesni dejavnosti v naravi.

V okviru pretklega programa smo izdali interaktivno igro (ki jo lahko pri nas tudi naročite) in brošuro z nasveti za zdravo življenje. Brošura je namenjena osebam s posebnimi potrebami in je pisana v lažje razumljivi obliki. Toplo vabljeni k branju brošure.

Program, ki ga nadaljujemo v letih, ki prihajajo, bo zajemal še več interkativnih praktičnih delavnic, ki bodo spodbujale k zdravem načinu življena, prinašamo pa tudi novosti in sicer spletno knjižico receptov, zbiranje nalepk, s katerimi bodo uporabniki prejeli zdrave nagrade in še marsikaj se bo našlo. Ostanite z nami in se vidimo v naslednjih 3 letih!

V okviru programa 2-krat letno izide spletni Specialni novičnik in spletna knjižica zdravih receptov. Knjižice si lahko ogledate tukaj:

Toplo vabljeni k branju!

Oglejte si tudi nasvete za redno telesno aktivnost in pripravo zdravih obrokov, ki jih za vas pripravlja Specialni Zdravko.